Kirja-arvostelu: Kurkistus Antti Holman sielunmaisemaan

 


Pääsiäisenä luettavaksi pääsi Antti Holman kirja Kaikki Elämästä(ni), jota olinkin jonottanut kirjastosta jo monen kuukauden ajan. Opus on julkaistu viime vuonna, ja siinä on yhteensä 304 sivua luettavaa. Kirjaa voisi luonnehtia katsaukseski Holman mielenmaisemaan ja siihen, millaisia tunteita kirjoittaja käy läpi liittyen elämäänsä, vanhoihin kotiseutuihin sekä omaan ammattiinsa ja kirjoittamiseen. Kirjan alussa Holma kiertelee kotiseudullaan etsimässä inspiraatiota kirjansa kirjoittamista varten ja muistelee lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Lapsuuden maisemista edetään Lontooseen ja teoksen loppupuolella New Yorkiin ja nykyhetkeen. Kirja kertoo häpeän tunteesta, luomisen tuskasta ja oman ammatti identiteetin etsimisestä. Huumoria unohtamatta.


"Mitä töitä sä niinkun tarkalleen teet?" toimittaja kysyy.

"No mä oon varmaan tällä hetkellä eniten kirjailija ja sit mulla on uus ammatti: social media influencer, valitettavasti."

"Siis sä myyt jotain mehuja somessa."

"Teejuomaa ja puhelinliittymiä tällä hetkellä."

"Kato tää on just tää juttu, että sulla ois täällä varmasti tosi paljon kaikkee kiinnostavaa, ja sit sä asut jossain Lontoossa ja teet kahvimainoksia."


Mielestäni kirja oli mukaansatempaava ja siihen jaksoi keskittyä. Kirja ei kuitenkaan ehkä sovellu lukijalle, joka kaipaa vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja eteenpäin soljuvaa kerrontaa. Holman kirjassa on paljon kuvailua, kirjailijan itsensä ajatuksia ja muistelua. Ei niinkään tapahtumia toisensa perään. Teos oli mielestäni virkistävän erilaista luettavaa, sillä en muista, että olisin aiemmin lukenut tämän tyyppisiä kirjoja. Teksti oli kirjoitettu humoristisin ottein ja rehellisesti ja siksi sitä oli mielenkiintoista lukea. Kaiken kaikkiaan oli kiva lukea Holman elämästä, ajatuksista ja huomata se, että myös julkisuudessa työskentelevät ihmiset kohtaavat työssään haasteita ja epätoivon hetkiä. Suosittelen ehdottomasti lukemaan!


Comments

Popular Posts