Hyvää itsenäisyyspäivää Suomi 103 V

 Se on 6. joulukuuta eli Suomen itsenäisyyspäivä. Suomi on ollut jo pitkään itsenäinen maa, kiitos sotaveteraanien. Nykyään moni tuntuu ottavan itsestäänselvyytenä sen, että saamme asua maassa, joka saa päättää itse omista asioistaan. Maassa, jossa on turvallista kasvaa ja elää ja jossa on paljon luontoa ja puhtautta. Näin itsenäisyyspäivänä sitä herää ajattelemaan asiaa ja sitä, miten hieno maa Suomi on. 

Itse ymmärsin oman kotimaan hienouden vasta vaihto-opiskelun jälkeen. Se, että oli puoli vuotta vieraassa maassa sai arvostamaan omaa kotimaata entistä enemmän. Monet asiat vieraassa maassa tuntuivat vaikeilta ja turhauttavilta. Esimerkiksi byrokratia, virallisten asioiden hoitaminen ja turvallisuus tuottivat harmaita hiuksia ja turhautumista Saksassa ollessa. Sitä oppi arvostamaan sitä, miten helposti ja vaivattomasti asiat Suomessa hoituvat. Vaikka viime aikoina maassamme on tapahtunut väkivallantekoja, on Suomi silti moneen muuhun maahan verrattuna turvallinen. Voin liikkua päivittäin miettimättä omaa turvallisuuttani sen kummemmin. Vaikka Suomessakin on asioita, jotka kaipaisivat parannusta, on täällä silti hyvä elää ja asua.

Suomi on täynnä hienoja maisemia, luontoa ja järviä. Se on saunaa, metallimusiikka, sisua ja sitä, että vieraille ihmisille ei puhuta. Se on mahdollisuuksia opiskella, saada apua ja ennen kaikkea se on tasa-arvoa. Moni asia Saksassa ollessa tuntui kovin vanhanaikaiselta ja jotkut ajattelutavat tuntuivat olevan kivikaudelta. Suomi on edistynyt maa, joka kehittyy jatkuvasti ja jossa erilaisuus on rikkaus. Suomi on karjalanpiirakoita, makaronilaatikkoa ja naapurin kyttäämistä. Se on lunta, hellettä ja hyttysiä. Kesäyön valoisuutta ja keskitalven tähtitaivasta paukkupakkasessa. Suomi on paras!

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!









Comments

Popular Posts