Kaksi tarinaa elämän suurista kysymyksistä

 Meri Kuusiston kolmas romaani Vuosi tavaratalossa kertoo Franzista, joka viettää vuoden työharjoittelussa tavaratalossa. Franz pakenee potkujen jälkeen menneisyyden haamuja uuden työn pariin ja tavaratalon maailmaan, mutta menneisyys ei tahdo päästää irti. Franz kamppailee rakkauden, ihmissuhteiden, häpeän, itsetunnon ja syömishäiriön kanssa. Teoksessa seurataan ostoskeskuksen päivittäistä elämää, värikkäitä henkilöhahmoja, työntekijöiden lääkeoperaatiota ja johdon epätoivoisia uudistamispyrkimyksiä. 

Kirja oli hyvin erilainen, joita olen aiemmin lukenut ja se ei kuulostanut aluksi kovin houkuttelevalta. Teoksessa jokainen kuukausi on oma erillinen lukunsa ja Franzia sekä muita hahmoja kuvaillaan inhimillisesti ja eläväisesti. Kirja oli ennalta arvaamaton, mikä oli hyvä. Jokainen varmasti myös löytää teoksesta ja sen henkilöhahmoista puhuttelevan aiheen, sillä tavaratalo on täynnä moninaisia kaikille tuttuja huolia kuten ulkonäköpaineita, yksinäisyyttä ja esimerkiksi yksipuolista rakkautta. Tavaratalo symbolisoikin teoksessa ihmisen elämää. Se, mitä tavaratalon sisällä tapahtuu, tapahtuu ihmisille jokapäiväisessä elämässämme. Kirja jättää kuitenkin auki monia asioita, jotka lukijan tulee itse päätellä. Henkilökohtaisesti en pidä avoimista lopuista, joten annan siitä pientä miinusta. Suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän kirjan. Alkukankeuksien jälkeen tarina lähtee soljumaan eteenpäin ja vie todellakin mukanaan.


Arvosana: 3,5/5




Sally Rooneyn Normaaleja ihmisiä ei ole tavanomainen rakkausromaani. Rooneyn kirjassa kuvataan suositun Connellin ja ei niin suositun Mariannen välistä suhdetta, ja sitä, miten heidän elämänsä kerta toisensa jälkeen kohtaavat. Teos kuvaa näiden kahden hahmon suhdetta aina lukiosta yliopistoon asti ja kuvaa vahvasti ja välillä jopa ahdistavasti Mariannen ja Connellin rakkautta toisiaan kohtaan.


Pidin kirjasta paljon, sillä se käsitteli rakkausteemaa hieman eri näkökulmasta. Harvoin rakkausromaaneissa otetaan esiin rakkauden varjopuolet ja se, mitä se voi pahimmillaan aiheuttaa. Rakkausteeman ohella kirja käsitteli myös sosiaalista ja taloudellista eriarvoisuutta ja perheiden sisäisiä ongelmia. Marianne ja Connell tulevat täysin erilaisista perheistä ja yhteiskuntaluokista ja se heijastuu vahvasti myös heidän tarinaansa. Myös tässä romaanissa kuvataan tunteita hyvin intensiivisesti ja Mariannen ja Connellin kemian pystyy aistimaan helposti. Mielenkiintoista kirjassa oli myös se, että jossain kohti tarinaa näiden kahden hahmon imagot ja roolit vaihtuvat päittäin ja he näkevät asioita myös toisen silmin. Suosittelen myös tätä kirjaa, jos haluaa käpertyä lukemaan rakkausromaania, mutta kaipaa vaihtelua siihen tavanomaiseen juoneen.


Arvosana: 3/5



Comments

Popular Posts